zadanie dowodowe
wdm: Uzasadnij, że zachodzi następująca równość zbiorów
(A x B)\(C x D)=[(A\C) x B] ∪ [A x (B\D)]
Czy ktoś wie jak porządnie przeprowadzić ten dowód? Byłbym bardzo wdzięczny.
6 lip 23:08
chichi:
Niech (x,y) ∊ L będzie dowolne.
(x,y) ∊ (A x B) \ (C x D) ↔
↔ (x,y) ∊ A x B ∧ ¬(x,y) ∊ C x D ↔
↔(x∊A ∧ y∊B) ∧ ¬(x∊C ∧ y∊D) ↔
↔(x∊A ∧ y∊B) ∧ (¬x∊C ∨ ¬y∊D) ↔
↔[(x∊A ∧ y∊B) ∧ ¬x∊C] ∨ [(x∊A ∧ y∊B) ∧ ¬y∊D] ↔
↔[(x∊A ∧ ¬x∊C) ∧ y∊B] ∨ [x∊A ∧ (y∊B ∧ ¬y∊D)] ↔
↔ (x∊A\C ∧ y∊B) ∨ (x∊A ∧ y∊B\D) ↔
↔ (x,y) ∊ (A\C) x B ∨ (x,y) ∊ A x (B\D) ↔
↔ (x,y) ∊ [(A\C) x B] ∪ [A x (B\D)] ↔
↔ (x,y) ∊ P
Z dowolności (x,y) otrzymujemy równość (A x B) \ (C x D) = [(A\C) x B] ∪ [A x (B\D)] □
7 lip 00:10
wdm: Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze takie jedno zadanie, którego nie potrafię rozwiązać więc proszę
Państwa o pomoc. Z góry dziękuję.
W zbiorze NN (ciągów liczb naturalnych) wprowadźmy relację R w następujący sposób:
(an)R(bn) ↔ ∀ n∊N (an≤bn)
Udowodnić, że zbiór NN jest częściowo uporządkowany.
8 lip 23:05
chichi:
A wiesz czym jest częściowy porządek? bo jeśli tak, to to zadanie nie powinno sprawiać Ci
problemu
9 lip 01:09
wdm: Mniej więcej rozumiem to pojęcie, ale i tak mam problem z udowodnieniem tego, także prosiłbym
Was o pomoc.
9 lip 15:09
ite:
Ale
chichiemu chodziło o znajomość definicji i sprawdzenie

,
czy podane w niej warunki są spełnione. To wszystko, co trzeba zrobić.
9 lip 15:55
wdm: Ja właśnie mam problem ze sprawdzeniem tych warunków, dlatego proszę o pomoc.
13 lip 21:52
chichi:
Niech (an) ∊ NN będzie dowolne.
Niech n∊N wówczas an ≤ an
Z dowolności n, mamy ∀n∊N (an ≤ an)
⇒ (an)R(an), stąd R jest zwrotna.
Niech (an),(bn) ∊ Nn będą dowolne.
Zał. że (an)R(bn) oraz (bn)R(an) tzn.
∀n∊N (an ≤ bn) oraz ∀n∊N (bn ≤ an)
Niech n∊N, dowolne. Wtedy z zał.
an ≤ bn oraz bn ≤ an stąd an=bn
Z dowolności n mamy ∀n∊N (an=bn)
⇒ (an)=(bn), stąd R jest antysymetryczna.
Niech (an),(bn),(cn) ∊ NN będą dowolne.
Zał. że (an)R(bn) oraz (bn)R(cn) tzn.
∀n∊N (an ≤ bn) oraz ∀n∊N (bn ≤ cn)
Niech n∊N będzie dowolne.
Wtedy z zał. : an ≤ bn oraz bn ≤ cn
stąd an ≤ cn.
Z dowolności n∊N mamy ∀n∊N (an ≤ cn)
⇒ (an)R(cn), stąd R jest przechodnia.
⇒ <NN, R> jest zbiorem częściowo uporządkowanym!
14 lip 13:27