dowod pierwiastek
rozszerzenie: Udowodnij że równanie 14x3+17x2+18x=81 posiada tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
5 lip 22:44
chichi:
Niech f(x)=14x
3+17x
2+18x−81, wówczas mamy:
(1) f'(x)=42x
2+43x+18>0 dla x∊R → funkcja f jest rosnąca na całej swojej dziedzinie!
(2) f jest wielomianem − funkcja ciągła!
(3) f(1)=−32 ∧ f(2)=135 ⇒ ∃
ξ∊(1,2) f(ξ)=0 ⬠
5 lip 22:52
chichi:
Można też znaleźć ten pierwiastek i pokazać, że jest on jedynym rzeczywistym, ten sposób
zostawiam dla Ciebie
5 lip 22:55
cometa:
14x3+35x2+63x−18x2−45x−81=0
7x(x2+5x+9) −9(x2+5x+9)=0
(x2+5x+9)(7x−9)=0
x=9/7 ∊R
5 lip 23:26
5 lip 23:28
chichi:
Wystarczy znajomość szkolnego twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o
współczynnikach całkowitych, aby go znaleźć, bo akurat w tym przypadku jest wymierny, ale tak
czy inaczej proponuję metodę, którą podałem o
22:52
5 lip 23:49
nie:
5 lip 23:56
Mariusz:
Chichi no fajnie tylko odniosłem się do twojego następnego wpisu
To co zaproponował cometa nie zawsze zadziała a nawet jeśli zadziała
to w przypadku gdy będziemy mieli dostatecznie dużo dzielników wyrazu wolnego
i wyrazu wiodącego nie będzie to szybsze
6 lip 00:22