trójkąt
zadanie:
Dany jest trójkat ABC w którym |AC|=2|AB| i |<BAC|=2|<ABC|
Wyznacz stosunek |BC| : |AB|
5 lip 22:15
cometa:
√6
6 lip 00:20
wakacje: mi wyszło √6, jak coś to wrzucę rozwiązanie
6 lip 00:25
cometa:

Z podobieństwa trójkątów równoramiennych ACD i BCD z cechy (kkk)
6 lip 00:37
wakacje:

dorzucę inny sposób:
| 1 | | 1 | | x | |
|
| *2a*a*sin(β)= |
| *x*a*sin(α) → cos(α)= |
| (porównanie wzorów na pole) |
| 2 | | 2 | | 4a | |
| x | |
twierdzenie cosinusów: 4a2=a2+x2−2axcos(α) ⇔ 6a2=x2 ⇔ √6a=x → |
| =√6 |
| a | |
6 lip 01:14