funkcja wykladnicza
Hashiri: 
Rozwiaz nierownosc:

3
x≤5*5
x+3
ale cos nie moge do tego doprowadzic
staje na tym, ze
x≥log
53
x−4
Pomocy
3 mar 21:44
Hashiri: Przepraszam ze blad w pisaniu
w odpowiedziach jest wynik x≥log35625
3 mar 21:45
Godzio:
3
x ≤ 5 * 5
x * 125
3
x ≤ 625*5
x /: 5
x
x≤log
3/5625
3 mar 21:47
Hashiri: Dzieki
3 mar 21:50
Eta:
Godzio 
x
≥ log
3/5 625
bo przy oodstawie a€(0,1) ... następuje zmiana zwrotu nierówności
, bo funkcja jest malejąca
3 mar 21:51
Hashiri: a tak Eta ma racje zly znak dales
3 mar 21:52
Eta:
3 mar 21:52
Godzio: no tak przeoczyłem
3 mar 21:53
Hashiri: Mam jeszcze taki dylemat

Jak mam np
log
0,5x>log
0,52 to x<2
a jak mam np. :
log
0,5x>−1 to x > 2 czy x < 2

Nie wiem w ktora strone dac znak
3 mar 22:58
3 mar 23:05
Godzio:

po wykresie, teraz widać kiedy
log0,5x > −1 ?
3 mar 23:09
Hashiri: a no tak, poza tym zamiast 1 mozna tez wstawic logarytm o podstawie 0,5
Dzieki
3 mar 23:13
Hashiri: Jeszcze nie wiem jak rozwiazac :
log
x4<1
3 mar 23:15
Hashiri: Zrobilby mi ktos

P.S. Przepraszam ze jestem taki niecierpliwy
3 mar 23:24
Eta:
rozpatrujesz w dwu przypadkach:
dla podstawy logarytmu:
1) dla x€ ( 0,1)
otrzymujesz zminę zwrotu nierówności ( bo f. malejąca)
x1 >4 => x >4 i x€( 0,4) −−− sprzeczność
2) dla x >1 ,.... nie ma zmiany zwrotu nerównosci
x1 <4 i x >1 => x€( 1, 4)
rozwiazązaniem tej nierównosci jest x€ ( 1, 4)
3 mar 23:46
Hashiri: 1 wiem, ze dla x∊(0,1) jest zmiana zwrotu czyli chyba powinno byc
x<4 i x∊(0,1) to x∊(0,1)
2 przypadek to wiem i rozumiem )
4 mar 15:16
Basia:
logx4<1 ⇒ dla x∊(0,1) x1>4
tu jest zmiana zwrotu
i oczywiście sprzeczność
4 mar 15:21
Hashiri: Mi wychodzi jakos tak :
log
x4<1 dla x∊(0,1)
log
x4<log
xx (zmieniam znak)
4>x i wychodzi ze x∊(0,1)
Nie wiem co robie zle
4 mar 15:30
Basia:
niedobrze; jeśli tak to
logx4<log44
x>4
podstawy tu porównujesz, a nie liczby logarytmowane
4 mar 15:35
Hashiri: moze masz i racje,

ale mam w odpowiedziach ze x∊(0,1)∪(4,∞)
wiem tez ze czesto w odpowiedziach sa bledy

ale jak korzystam z roznowartosciowosci funkcji to biore pod uwage 'x' i 'y',
a nie raczej podstawe 'a', przynajmniej jeszcze nigdzie o tym nie przyczytalem
4 mar 15:43
Basia:
To prawda.
dla x∊(0,1)
logx4<0
jest więc też <1
aby logarytm był >0 i <1 podstawa musi być większa od liczby logarytmowanej
czyli
x>4
czyli
x∊(4;+∞)
co w sumie daje Twoją odpowiedź
4 mar 16:10
Basia: Nie przeczytałam wczesniej porządnie o co chodzi.
4 mar 16:11
Basia:
Tak tylko to wszystko o czym była mowa wyżej dotyczy funkcji y=logax
A Ty masz funkcję
y=f(x) = logx4
to zupełnie inna funkcja
w (0,1) rosnąca; natomiast w (1;+∞) malejąca
4 mar 16:38