Kinia: W torebce jest 7 cukierków owocowych, 12 kawowych, a pozostałe cukierki mają smak
miętowy. Wyjmujemy jednego cukierka z torebki. Prawdopodobieństwo tego, że będzie on
kawowy jest równe 0,4.
a) Oblicz, ile cukierków miętowych znajduje się w torebce.
b) Jakie jest prawdopodobieństrwo tego, że wyjmując dwa cukierki, oba wyjete cukierki
bedą miały smak owocowy?
21 lis 13:40
Lucy:
a) P(kaw) = 0,4 12/n= 0,4 to n= 30
30 -( 7 +12) = 11 mietowych
b)
moc Ω= C
30
2 = 435
C
72 = oblicz kombinację = 21
P(B)= 21/435 tak rozwiązywalismy na lekcji

więc chyba dobrze
21 lis 14:18