Wzór ogólny ciągu rekurencyjnego
bads: Wzór ogólny ciągu rekurencyjnego
an= an−1+20 an−2 dla n>1
Wyliczyłem, z a0=5 oraz a1=−2 że:
a2=98
a3=58
a4=2018
a5=3178
Ktoś ma jakiś pomysł na wzór ogólny?
5 lip 14:20
Mariusz:
A(x)=∑n=0∞anxn
∑n=2∞anxn=∑n=2∞an−1xn+∑n=2∞20an−2xn
5 lip 14:30
Mariusz:
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+20x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n=x(∑
n=1∞a
nx
n)+20x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−5+2x=x(∑
n=0∞a
nx
n−5)+20x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−5+2x=x(A(x)−5)+20x
2A(x)
A(x)(1−x−20x
2)=−7x+5
| A(1−5x)+B(1+4x) | | −7x+5 | |
| = |
| |
| (1−5x)(1+4x) | | (1−5x)(1+4x) | |
A+B=5
−5A+4B=−7
5A+5B=25
−5A+4B=−7
9B=18
B=2
A=3
A(x)=3(∑
n=0∞(−4)
nx
n)+2(∑
n=0∞5
nx
n)
A(x)=∑
n=0∞(3*(−4)
n+2*5
n)x
n
a
n = 3*(−4)
n+2*5
n
5 lip 14:43
Mila:
an= an−1+20 an−2 dla n>1, a0=5, a1=−2
1) Równanie charakterystyczne:
x2−x−20=0
x=−4 ⋁x=5
2)Przewidywana postać rozwiązania:
an= A*(−4)n+B*5n
a0=5=A*1+B*1
a1=−2=A*(−4)+B*5
stąd A=3 i B=2
an=3*(−4)n+2*5n
============
5 lip 19:04
Mariusz:
No i mamy też równanie charakterystyczne
Można też przekształcić to równanie w układ równań i rozwiązać go potęgując macierz
Gdyby pojawiła się część niejednorodna to można byłoby uzmienniać stałe
analogicznie do tego jak to się robiło w równaniach różniczkowych
5 lip 21:11