Wyznacz wszystkie wyrazy naturalne tego ciągu.
Radziu0890: Wyznacz wszystkie wyrazy naturalne tego ciągu.
an = n + 15n
3 mar 21:41
Eta:
n musi być podzielnikami naturalnymi liczby 15
więc : n = {1, 3,5,15}
tymi wyrazami są : a
1 , a
3 , a
5 , a
15
3 mar 21:45
Radziu0890: Kurcze nie czaje.
Dlaczego muszą byc akurat podzielne przez 15 ?
Skad sie wzieła ta 1 ?
3 mar 21:48
Eta:
omg
| | n+15 | | n | | 15 | | 15 | |
an= |
| = |
| + |
| = 1 + |
|
|
| | n | | n | | n | | n | |
| | 15 | |
teraz musisz z ułamka |
| −−− otrzymać liczbę naturalną
|
| | n | |
więc kiedy ją otrzymasz? .
151= 15 v
153= 5 v
155= 3 v
1515=1
innych mozliwosci nie będzie

Czy teraz już jasne?
3 mar 21:57
Eta:
Dobrze przeczytaj co napisałam
" n musi być
podzielnikami naturalnymi liczby 15
a takimi podzielnikami naturalnymi liczby 15 są: 1, 3, 5, 15
a nie piszesz " podzielne przez 15"

!
3 mar 22:00
Radziu0890: No teraz to lepiej rozumiem.
a1 , a3 , a5 , a15 jak to obliczyć bo widzę ze w ksiązce z tyłu sa policzone
3 mar 22:04
Eta:
podstawiaj za n= 1 to a
1 = 1+15= 16
n= 3 to: a
3= 1+5= 6
itd.......
3 mar 22:06
Radziu0890: aaaaaaaaaaaaaaaaaa dziękuje wszystko już wiem.
3 mar 22:09