√3(a2+b2+c2) | ||
P≤ | ||
12 |
a+b+c | ||
ze wzoru Herona: P=√p(p−a)(p−b)(p−c), p= | → 2p=a+b+c | |
2 |
√3(a2+b2+c2) | ||
P≤ | ||
12 |
√3(a2+b2+c2) | ||
4P≤ | ||
3 |
3(a2+b2+c2)2 | ||
16P2≤ | ||
9 |
(a2+b2+c2)2 | ||
16P2≤ | ||
3 |
(a2+b2+c2)2 | ||
(a+b+c)(b+c−a)(a+c−b)(a+b−c)≤ | ||
3 |
√3 | ||
P ≤ | (a2+b2+c2) ⇔ 4√3P ≤ a2+b2+c2 | |
12 |
√3(a2+b2+c2) | ||
P≤ | ||
12 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |