matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
szeregi
Ertan:
1
1
1
4
1
1
1
Wykaż że
+
+
+ ... =
(
−
+
−
1
3
2
3
3
3
3
1
3
2
3
3
3
+ ...)
4 lip 16:02
Adamm:
s = ∑ 1/n
3
, s' = ∑ (−1)
n+1
/n
3
s−s' = ∑ 2/(2n)
3
= s/4 3s/4 = s' s = 4s'/3
4 lip 18:17