ciagi
aga: Liczby x−2,6,12 w podanej kolejnosci sa trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego. liczba
x wynosi;
A0 B2 C3 D5
3 mar 21:37
aga: 
3 mar 21:40
Godzio:
a,b,c − ciąg geometryczny − b2 = a * c
36 = 12 * (x−2)
36 = 12x − 24
60 = 12x
x = 5
3 mar 21:41
aga: dzieki
3 mar 21:42
aga: suma dwudziestu poczatkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniuprzez 4 daja
reszte 1 wynosi 860

840

839? 780?
3 mar 21:48
3 mar 21:52
Godzio:
a
n =5,9,13,17....
a
1 = 5
r = 4
a
20 = a
1 + (20−1)*4 = 5 + 76 = 81
| | a1+a20 | | 86 | |
S20 = |
| * n = |
| * 20 = 860 |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 21:52
aga: dzieki masz u mnie piwko


Dany jest malejacy ciag ciagu arytmetycznego o czterech kolejnych wyrazach 5,5x,y,−6,5 ile
wynosza x i y?
3 mar 21:55
aga: 
?
3 mar 22:01
aga: pomocy
3 mar 22:06