funkcje
luki: Jaka jest najmniejsza możliwa wartość funkcji ax2 + bx + c przy a>0 ?
4 lip 12:27
wredulus_pospolitus:
patrz wzór na ywierzchołka paraboli i poznasz odpowiedź na to pytanie
4 lip 12:46
luki: x=−b/2a ale co z tym wierzchołkiem
4 lip 12:54
Minato:

f(x)=ax
2+bx+c jest to funkcja kwadratowa skierowana ramionami do góry,
ponieważ a > 0.
| | −b | |
Najmniejsza wartość funkcja f przyjmuje dla x1 = |
| i wynosi ona |
| | 2a | |
| | b2 | | b | | −b2+4ac | |
yw = f(xw) = a* |
| +b*(− |
| ) +c = |
| |
| | 4a2 | | 2a | | 4a | |
4 lip 13:24
vit98:
funkcja nie ma ramion !
4 lip 16:05
vit98:
| | b2 | | −b2+4ac | | −Δ | |
yw= c−a*xw2 = c− |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 4a | | 4a | |
4 lip 16:10
Minato:
słusznie, to skrót myślowy
...f jest funkcją kwadratową, której wykresem jest parabola skierowana ramionami do góry...
4 lip 19:51