granica
si20: | | 1 | |
Jak to policzyć limn→∞ |
| [(m+1)(m+2)*...*(m+n)]n |
| | n | |
3 lip 10:20
wredulus_pospolitus:
na pewno ten iloczyn jest podniesiony do potęgi n
3 lip 10:32
si20: Sorry rzeczywiście powinno być do potęgi 1/n czyli pierwiastek n−tego stopnia
3 lip 10:42
3 lip 11:48
si20: Niestety nie mam pomysłu z dołu
3 lip 12:37
jc: Iloczyn liczb większych od 1 jest większy od 1. Pierwiastek z liczby większej od 1 jest większy
od 1.
3 lip 12:43
si20: Ale tam jest jeszcze 1/n
3 lip 13:09
ICSP: | | m | | | | 1 + 0 | | 1 | |
| = |
| + |
| → 0 + |
| = |
| |
| n2 | | n | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lip 13:40
si20: Jak ograniczyć z dołu aby wyszła ta granica?
3 lip 17:05
ICSP: "Ta" to znaczy jaka?
3 lip 17:07
si20: Bo w końcu chyba 1/2 ale z dołu nie wiem jak
3 lip 18:52
ICSP: Skorzystaj z twierdzenia:
| | an+1 | |
(lim |
| = g) ∧ (0 < g < 1) ∧ (an > 0) ⇒ lim n√an = g |
| | an | |
3 lip 19:39
si20: Jak z tego twierdzenia skorzystac? Nie bardzo wiem jak
3 lip 20:31
jc:
| | (m+1)(m+2)...(m+n) | |
an = |
| |
| | nn | |
| | (m+1)(m+2)...(m+n)(m+n+1) | |
an+1= |
| |
| | (n+1)n+1 | |
| an+1 | | m+n+1 | |
| = |
| (1+1/n)−n →1/e |
| an | | n+1 | |
3 lip 21:09