matematykaszkolna.pl
Matematyka Blog Beata: Blog dla rodziców, którzy chcą pomóc swoim dzieciom w nauce matematyki. Zadania, gry matematyczne i wiele innych! Nazywam się Beata Lewińska, jestem nauczycielką matematyki i od niedawna zaczęłam udzielać korepetycji. Od dłuższego czasu zauważyłam, że jest kilka tematów, które są bardzo trudne dla dzieci na lekcjach matematyki. Postanowiłem więc założyć tego bloga. Tutaj https://www.matematykadladzieci.com/ publikuję artykuły napisane przystępnym językiem dla każdego, kto w końcu zdecydował się na matematykę!emotka
2 lip 16:24
chichi: Życzę sukcesów @Beata w prowadzeniu bloga i dużego zainteresowania młodzieży!
2 lip 16:40
PW: Zacytuję: Czyli przykładowo: 3√2 + 4√2 = 7√2 Jak wskazano powyżej dodajemy wyłącznie liczby przed pierwiastkami. W przypadku, gdy liczby podpierwiastkowe są różne, przykładowo: 3√2 + 4√2 wynik wynosić będzie po prostu 3√2 + 4√2. Przejdziemy również do znacznie cięższego przykładu, w którym na pierwszy rzut oka nie da się wykonać dodawania: 2√5 + 4√2 + √20. Koniecznym jest udzielenie paru cennych wskazówek – przede wszystkim trzeba rozłożyć liczby znajdujące się pod pierwiastkiem na iloczyny w ten sposób, że jedna stanowi wynik potęgowania do kwadratu. Otrzymujemy więc 2√5+ √45+√(20 )= 2√5+ √9×5+√4×5= 2√5+ 3√5+2√(5 ) = 7√(5 ). I powiem coś niemiłego: − Naprawdę tak chcesz uczyć dzieci?
2 lip 22:24
łowca: To jeszcze jeden cytat: "która liczba podniesiona do kwadratu daje wynik 9. Oczywistym jest, że tą cyfrą jest 3". Cyfra czy liczba?
2 lip 23:27
an: Cyfra – umowny znak pisarski służący do zapisywania liczb.
3 lip 00:29