Matematyka Blog
Beata: Blog dla rodziców, którzy chcą pomóc swoim dzieciom w nauce matematyki. Zadania, gry
matematyczne i wiele innych!
Nazywam się Beata Lewińska, jestem nauczycielką matematyki i od niedawna zaczęłam
udzielać korepetycji. Od dłuższego czasu zauważyłam, że jest kilka tematów, które są
bardzo trudne dla dzieci na lekcjach matematyki. Postanowiłem więc założyć tego bloga.
Tutaj
https://www.matematykadladzieci.com/ publikuję artykuły napisane przystępnym
językiem dla każdego, kto w końcu zdecydował się na matematykę!
2 lip 16:24
chichi:
Życzę sukcesów @
Beata w prowadzeniu bloga i dużego zainteresowania młodzieży!
2 lip 16:40
PW: Zacytuję:
Czyli przykładowo:
3√2 + 4√2 = 7√2
Jak wskazano powyżej dodajemy wyłącznie liczby przed pierwiastkami. W przypadku, gdy liczby
podpierwiastkowe są różne, przykładowo: 3√2 + 4√2 wynik wynosić będzie po prostu 3√2 + 4√2.
Przejdziemy również do znacznie cięższego przykładu, w którym na pierwszy rzut oka nie da się
wykonać dodawania: 2√5 + 4√2 + √20. Koniecznym jest udzielenie paru cennych wskazówek – przede
wszystkim trzeba rozłożyć liczby znajdujące się pod pierwiastkiem na iloczyny w ten sposób, że
jedna stanowi wynik potęgowania do kwadratu.
Otrzymujemy więc
2√5+ √45+√(20 )= 2√5+ √9×5+√4×5= 2√5+ 3√5+2√(5 ) = 7√(5 ).
I powiem coś niemiłego:
− Naprawdę tak chcesz uczyć dzieci?
2 lip 22:24
łowca:
To jeszcze jeden cytat: "która liczba podniesiona do kwadratu daje wynik 9.
Oczywistym jest, że tą cyfrą jest 3".
Cyfra czy liczba?
2 lip 23:27
an: Cyfra – umowny znak pisarski służący do zapisywania liczb.
3 lip 00:29