szeciokąt
Loft: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Niech P∊AF będzie takim punktem że ∡PCD = 45o. Oblicz kąt
FPE.
1 lip 21:39
Romek:
|∡FPE|=90o
2 lip 00:22
Loft: Możesz pokaz skąd ten wynik.
2 lip 07:36
ite: Dołączam do prośby, bo mi się miara ∡PCD nie zgadza.
2 lip 12:46
Tomek:

|∡PCD| > 60
o, a więc |∡PCD| ≠ 45
o
2 lip 14:56
ite: dokładnie,
P∊AF → 60o<|∡PCD| < 90o
więc coś z treścią nie tak
2 lip 15:04
Loft: Punkt P leży na prostej AF czyli na przedłużeniu boku i wtedy może być |∡PCD| = 45o
2 lip 15:43
Romek:
2 lip 16:26
Saizou :
Ale w takim wypadku P ∉ AF.
2 lip 16:27
Saizou :
Chyba, że chodzi o prostą AF a nie o odcinek.
2 lip 16:36