logika praktyczna
paulina: [(p i q) −>q)] −>[(~p−>r)−>q)
czy podane wyrazenie jest prawem logiczny?
1 lip 17:10
chichi:
Tak − jest, wystarczy zrobić tabelkę i sprawdzić wartościowanie, będzie aż 8 wierszy więc
niestety jej tutaj nie przepiszę, ale w tym nie ma nic trudnego, spróbuj sama
1 lip 17:36
chichi:
Sorry, nie w tą stronę odczytałem ostatnią implikację... jednak nie będzie
1 lip 17:41
chichi:
(A) p ∧ q → q − tautologia (czyli przyjmuje same jedynki)
(B) (¬p → r) → q
wystarczy wziąć np. p=1, q=0, r=1 wówczas mamy:
¬p=0 i wartościowanie dla następnika wygląda następująco:
(0 → 1) → 0 − tutaj otrzymujemy wartość 0, bo 1 → 0
Zatem w tym wierszu (A) → (B) otrzymamy wartość 0, bo 1 → 0, a to już pozwala stwierdzić, że
podana formuła nie jest tautologią

Wywróci się również dla: p=1, q=0, r=0 oraz p=0, q=0, r=1
1 lip 17:51
Mariusz:
Można bez tabelki
1 lip 18:09