trójkąt
mikst: Wyznacz długości boków trójkata o polu 6√14 wiedząc że okrąg w niego wpisany przecina jedną z
środkowych w dwóch punktach dzieląc ją na trzy równe odcinaki.
1 lip 16:01
mim:
5,10,13
1 lip 19:08
mikst: Skad 5,10,13?
1 lip 21:09
mim:
1/ Wykaż,że w takim trójkącie boki pozostają w stosunku 5:10:13
i wszystko będzie jasne, jak letnie
1 lip 21:12
mikst: A skąd ten stosunek 5:10:13
1 lip 21:18
mim:
długości boków pozostają w stosunku 5:10:13
1 lip 21:32
nim:
nie popisuj się mim stosunkiem 5:10:13, bo to tu nie ma zgaduj zgaduli, wytłumacz się się
ze swojego wyniku, chyba, że nie potrafisz i to jest takie ble ble
2 lip 00:38
mim:
2 lip 00:41
mim:

2 razy tw. o stycznej i siecznej
|SF|
2=2e*e ⇒ |SF|=e
√2 i |BE|
2=2e*e ⇒ |BE|=e
√2
to |CB|=b i |AC|=2b i |AB|= b+2e
√2
środkowa |BS|=3e
to 4|BS|
2=2|BC|
2+2|AB|
2−|AC|
2
...............
36e
2= 16e
2+8be
√2 ⇒ 5e=2b
√2
zatem boki długości boków ΔABC są w stosunku
5:10:13
w tym zadaniu dł. boków : 5x, 10x, 13x , x>0 i PΔ= 6
√14
ze wzoru Herona ...........
PΔ= 6x
2√14 i PΔ=6
√14
to x=1
Odp: boki trójkąta mają długości : 5, 10, 13
2 lip 01:42
nim:
2 lip 14:44
chichi:
Monolog?
2 lip 15:02
mim:
2 lip 16:15