ciągi
Chik: Dany jest ciąg an zdefiniowany tak a1=1, a2n=a2n−1+n, a2n+1=2a2n−n
(n=1,2,3,...).
Oblicz ∑k=12n ak
1 lip 15:46
Mariusz:
Funkcja tworząca twojego ciągu to
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
| | x6+x5−3x4−x3+2x2+x | |
A(x)= |
| |
| | (1−x2)2(1−2x2) | |
Mając funkcję tworzącą ciągu łatwo dostaniesz wzór jawny a następnie policzysz sumę
1 lip 19:39
Chik: Tylko za pomocą funkcji tworzącej da sie to zrobić
1 lip 21:10
Mariusz:
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to
i tę funkcję rozkładaj na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
tylko ciebie interesuje nie wartość s
n ale s
2n
"Tylko za pomocą funkcji tworzącej da sie to zrobić"
a co wywalili ci ją z programu , jaki masz z tym problem ?
2 lip 01:35
Mariusz:
Jeżeli chodzi o tę sumę to otrzymałem
2 lip 02:32
student: Da sie zrobić normalnie
2 lip 08:57
Chik: Student a jak?
2 lip 09:33
Mariusz:
Do rozwiązania z użyciem funkcji tworzącej mogliby się przyczepić
tylko jeśli nie wprowadzili ci ich na wykładzie
Miałeś je wprowadzone na wykładzie czy jest to jakaś nieuzasadniona niechęć
3 lip 00:00
kerajs:
Bez funkcji tworzącej:
Dzielę ciąg { a
n} na podciąg {q
n} zawierający wyrazy z indeksami nieparzystymi oraz na
podciąg {p
n} zawierający wyrazy z indeksami parzystymi.
Daje to układ zależności:
p
n=q
n+n ∧ q
n=2p
n−1−(n−1)
Wstawiając drugie równanie do pierwszego mam równanie rekurencyjne
p
n=2p
n−1+1
czyli p
n=A2
n+B
Wykorzystując warunki początkowe p
1=a
2=2 , p
2=a
4=5 dostaje się układ
| | 3 | |
2=2A+B ∧ 5=4A+B , a z niego wzór ogólny pn= |
| 2n−1 . |
| | 2 | |
Podstawiając go do drugiego równania z układu uzyskuje się
| | 3 | | 3 | |
qn=2( |
| 2n−1−1)−(n−1)= |
| 2n−n−1 |
| | 2 | | 2 | |
Szukana suma
∑
k=12na
k=∑
k=1n(q
k+p
k)=∑
k=1n(3*2
k−k−2)=
| | 2(2−2n) | | n(n+1) | | n2+5n+12 | |
=3 |
| − |
| −2n=6*2n− |
| |
| | 1−2 | | 2 | | 2 | |
3 lip 05:45