funkcje
kk: | | ax+b | |
Dla stałych rzeczywistych a,,b definiujemy funkcje f(x)= |
| . |
| | x2+x+1 | |
Narysuj zbiór punktów (a,b) takich że nierówność
f(x) ≤ [f(x)]
3−2[f(x)]
2+2 zachodzi dla każdego x rzeczywistego.
Moje próby
Wiem że
−1≤f(x)≤1 oraz f(x)≥2
−1<ax+b<1 oraz ax+b>2, ale dalej nie wiem co
1 lip 13:58
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
f ≤ f3 − 2f2 + 2
0 ≤ f3 − 2f2 + f − 2f + 2
0 ≤ f(f−1)2 − 2(f−1)
0 ≤ (f−1)2(f−2)
1 lip 14:03
kk: Chyba masz źle
1 lip 14:11
kk: I zobacz moje próby: −1<ax+b<1 oraz ax+b>2, ale dalej nie wiem co
1 lip 14:14
I'm back:
To poszukaj błędu w tym co napisalem
1 lip 14:16
I'm back:
Ale co to w ogóle dało co zrobiłeś i w jakim celu było to wykonane?
1 lip 14:17
kk: To jak rozwiązać to zadnie. Pisałem że to były próby, bo mogłem wstawiać za f(x) ale były duze
rachunki.
1 lip 14:19
wredulus_pospolitus:
musisz sprawdzić dla jakich a,b zachodzi nierówność (f−1)2(f−2) ≥ 0 dla DOWOLNEGO 'x'
1 lip 14:20
wredulus_pospolitus:
wybacz, ale co jeszcze mogę Ci napisać poza gotowcem (którego nie mam zamiaru Ci dawać) ?
1 lip 14:21
kk: (f−1)
2(f−2) ≥ 0 czy (f−1)
3(f−2) ≥ 0
1 lip 14:22
wredulus_pospolitus:
nie wiem skąd Ci się pojawiło 3
1 lip 14:23
kk: (f− 2) (f − 1) (f + 1)≥0 czy tak?
1 lip 14:24
wredulus_pospolitus:
co

skąd to niby masz

niby jak
1 lip 14:26
kk: nie wiem skad masz te linijke 0 ≤ (f−1)2(f−2)
1 lip 14:26
wredulus_pospolitus:
bo się tam pośpieszyłem
winno być
f(f−1)2 − 2(f−1) = (f−1)[ f(f−1) −2] = (f−1)(f2 − f − 2) = (f−1)(f+1)(f−2)
1 lip 14:30
kk: (ax+b−2)(ax+b−1)(ax+b+1)≥0 i nadal nie wiem co dalej
1 lip 14:32
I'm back:
Metoda wężyka dochodzisz do tego co pierwszej linijki co napisale/−as.
Ostatnia linijka nijak się ma do tego.
f(x) ≥ 2 ⇔ ax + b ≥ 2(x2+x+1) i sprawdzasz dla jakich a, b jest to spełnione dla dowolnego
(czyli Δ≤0)
1 lip 14:44
I'm back: Po przerzuceniu wszystkiego na prawa strone
1 lip 14:44
Mila:
| | ax+b | | ax+b | |
−1≤ |
| ≤1 lub |
| ≥2 |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
x
2+x+1>0 dla x∊R
−(x
2+x)1≤ax+b≤x
2+x+1 lub ax+b≥2x
2+2x+2 dla x∊R
1 lip 18:56
Mila:
−(x2+x+1)≤ax+b≤x2+x+1 lub ax+b≥2x2+2x+2 dla x∊R
i Δ≤0
1 lip 18:57