Który wyraz tego ciągu jest równy 70?
mm: pierwszy wyraz ciągu (an) jest równy 1, zas n−ty wyraz, gdzie n>1, równy jest sumie n
kolejnych licz naturalnych, z których najmniejsza jest n. Który wyraz tego ciągu jest równy
70?
To zadanie juz bylo na forum, ale nie rozumiem rozwiązania.
Mógłby ktoś bardziej szczegółowo wyjaśnić jak znależć wzór na a(n)?
1 lip 12:28
wredulus_pospolitus:
a
n = S
| | n + (2n−1) | |
gdzie S = n + (n+1) + ... + (2n−1) = |
| *n |
| | 2 | |
i rozwiązujesz równanie:
| n + (2n−1) | |
| *n = 70 −−> (3n−1)n = 140 −−> 3n2 − n − 140 = 0 −−−> n = 7 |
| 2 | |
Sprawdzenie:
7+8+9+10+11+12+13 = 70
1 lip 13:51
Mila:
Po kolei :
a
1=1
a
2=2+3
a
3=3+4+5
a
4=4+5+6+7 czyli mamy tak:
a
4=4+(4+1)+(4+2)+(4+3)
ogólnie wzór:
a
n=n+(n+1)+... + (n+n−1)=n+(n+1)+...............+(2n−1) jak podaje [f[wredulus...)
masz sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego:
b
1=n, b
n=2n−1 i jest n wyrazów
i dalej już wiesz?
1 lip 21:14