matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trójkat
Kr22:
Niech ABC będzie trójkątem o wysokości CD, (D∊AB) oraz niech H będzie punktem przecięcia wysokości. Wiedząc że |CH|=|HD| oblicz tg∡CAB * tg∡ABC.
1 lip 09:03
Bolek:
|∡BAC| = |∡DHB| = α, |∡ABC| = |∡DHA| = β (pozostawiam do samodzielnego ustalenia) |CH| = |HD| = h, |AD| = c, |DB| = d
2h
d
2h
c
tgα =
=
, tgβ =
=
c
h
d
h
2h
c
d
2h
tgα tgβ =
*
= 2 albo tgα tgβ =
*
= 2
c
h
h
d
1 lip 15:43