równania tryg
lola: Rozwiąż
sin2x + cosx=0
3 mar 21:21
Godzio:
2sinxcosx + cosx = 0
cosx(2sinx+1) = 0
cosx = 0
| | π | | π | |
x= |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
2sinx +1 = 0
| | π | | 7π | |
x = − |
| + 2kπ v x = |
| + 2k |
| | 6 | | 6 | |
3 mar 21:28
justka:
sin2x + cosx =0
2sinx*cosx + cosx = 0
cosx(2sinx + 1)=0⇒cosx = 0 lub sinx = −0,5
dalej chyba dasz rade
3 mar 21:30
lola: dzięki

a jak takie coś?
podnieśc do kwadratu?
3 mar 21:34
lola: pomoże ktoś?
3 mar 21:44
Godzio: nie,
zał. cosx ≠ 0
| | π | | π | |
x ≠ |
| + 2kπ v x≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cosx − sinx = |
| /*cosx |
| | cosx | |
cos
2x − sinxcosx − 1 = 0
cos
2x − sinxcosx − sin
2x − cos
2x = 0
− sinxcosx − sin
2x = 0
−sinx(cosx + sinx) = 0
sinx = 0
x = kπ
cosx + sinx = 0
cosx = − sinx
3 mar 21:44
lola: dziękuję
3 mar 21:50