Rozwiąż różne równania różniczkowe
Damian#UDM: Rozwiąż różne równania różniczkowe
1.
y*y''=2(y')
2
2.
| ⎧ | y'−2√y ex ln(x)√x −2y=0 | |
| ⎩ | y(1)=0 |
|
Proszę nakierować jakich metod tutaj trzeba użyć, ponieważ nie wiem
30 cze 20:39
jc:
(y−2y')' = y−2y'' − 2y−3*y')2 =(yy'' − 2(y')2)y−3 =0
y−2y' = C
−1/y = Cx + D
30 cze 20:52
Damian#UDM: Masakra, ja nie wiem jak można na takie rzeczy wpadać

Mega zazdroszczę!
30 cze 21:02
jc: To wprawa w różniczkowaniu.
Pewnie widzisz, że wyrażenie 4x2+4xy+y2 zwija się do (2x+y)2.
To coś podobnego.
30 cze 21:15
Damian#UDM: Nie rozumiem tego przekształcenia do końca

Jak ja rozpisze to mam
(y
−2y')'=y
−2y''−2y
−3y'=(y*y''−2y')*y
−3
Co jest nie tak?
30 cze 21:16
Damian#UDM: Swoje obliczenia wykonałem za pomocą pochodnej iloczynu
30 cze 21:18
jc: Pominąłeś pochodną funkcji wewnętrznej.
(1/y2)' = (−2/y3) y'
30 cze 21:23
Damian#UDM: Okej, czyli jak robię pochodną z pochodnej to tylko kreskę dodaje?
A jak z funkcji na przykład
y4
To
4y3*y'
?
30 cze 21:35
Mariusz:
Co do pierwszego to można podstawieniem
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'(y)u(y)
yuu' = 2u
2
ln|u|=2ln|y|+C
1
u=C
2y
2
y'=C
2y
2
Jeśli chodzi o drugie równanie to jest to równanie Bernoulliego
u=y
1−1/2
u=y
1/2
| 1 | | lnx | |
| y−1/2y'−y−1/2y=y−1/2√yex |
| |
| 2 | | √x | |
i masz równanie liniowe
u'−u=0
u'=u
ln|u|=x+C
u=Ce
x
u(x)=C(x)e
x
| | lnx | |
C'(x)ex+C(x)ex−C(x)ex=ex |
| |
| | √x | |
C(x)=2
√xlnx − 4
√x
u=Ce
x+(2
√xlnx − 4
√x)e
x
u=(2
√xlnx − 4
√x+C)e
x
y
1/2=(2
√xlnx − 4
√x+C)e
x
y=(2
√xlnx − 4
√x+C)
2e
2x
0=( − 4+C)
2e
2
C=4
y=(2
√xlnx − 4
√x+4)
2e
2x
30 cze 21:38
Mariusz:
Można takie równania rozwiązywać schematycznie tylko ty nie umiesz się uczyć
skaczesz po tematach nie nauczywszy się porządnie wcześniejszych
30 cze 21:44
Damian#UDM: Chciałbym bardzo po kolei, ale teraz niestety mam ogrom obowiązków
30 cze 21:48
Damian#UDM: Dziękuję za wasze rozwiązania!
30 cze 21:48