Druga różniczka
Damian#UDM: Znajdź wzór drugiej różniczki funkcji f określonej wzorem
f(x,y,z)= 3xy
2z−x
2y+yz
w punkcie P=(−1,0,1)
Znalazłem taki wzór:
d
2f=(f'
xdx+f'
ydy+f'
zdz)
2
Jeśli ktoś jest w stanie to proszę o pomoc
30 cze 13:45
Adamm:
d2f to będzie suma wyrażeń postaci fxixjdxidxj
tutaj dxi oraz dxj traktujesz jako zmienne po prostu
(w praktyce d2f będzie pewną formą kwadratową zależną od zmiennych dxi)
x1 = x, x2 = y, x3 = z
oczywiście w punkcie P oznacza że te pochodne cząstkowe mają być w tym punkcie
a nie zmienne dxi
30 cze 14:08