wyznacz ekstrema lokalne
mechstud: f(x,y)=(6−x−y)x
2y
3
moglby mi ktos pomoc to rozwiazac ? kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac... policzylem
pochodne 1 rzedu i zatrzymalem sie na ukladzie rownan
30 cze 13:09
Damian#UDM: Przyjemny przykład

Spróbuj jeszcze raz! Nie poddawaj się
30 cze 13:24
mechstud: chyba mi sie udalo, jestem pod koniec zadania
30 cze 13:26
wakacje: f(x,y)=6x
2y
3−x
3y
3−x
2y
4
| df | |
| =18x2y2−9x2y2−8xy3=9x2y2−8xy3 |
| dy | |
| ⎧ | 12xy3−3x2y3−2xy4=0 | |
| ⎩ | 9x2y2−8xy3=0 |
|
| ⎧ | 12xy3−3x2y3−2xy4=0 | |
| ⎩ | xy2(9x−8y)=0 |
|
| ⎧ | xy3(12−3x−2y)=0 | |
| ⎩ | xy2(9x−8y)=0 |
|
30 cze 13:32
janek191:
@Wakacje
30 cze 15:36
wakacje: przepraszam, pisałem na telefonie i nie patrzyłem na odpowiednią linijkę.. poprawka:
| | df | |
|
| =18x2y2−3x3y2−4x2y3 |
| | dy | |
30 cze 16:09
Mila:
maksimum dla (x,y)=(2,3)
f(2,3)=108
30 cze 19:48