Jak przesunąć funkcję w prawo?
Jagoda: Kiedy przesuwamy funkcję w prawo trzeba odjąć od argumentu liczbę jednostek o które chcemy
przesunąć.
Tzn z funkcji f(x) = 2x
2 zrobić funkcję f(x − 2) = 2(x−2)
2.
Moje pytanie jest: skąd to się wzięło? Poznałam tą właściwość, ale nie rozumiem, dlaczego to
tak działa.
Gubię się też z przesuwaniem w funkcji typu f(x)= x + 2. Prosiłabym o w miarę proste
wyjaśnienia
(właśnie skończyłam 7 klasę),
chociaż wiem że matematyka jest zawiła i ciężko jest coś wyjaśnić. Z góry dziękuję za wszystkie
odpowiedzi i przepraszam za chaotyczny wpis, ale to mój pierwszy post i w dodatku
pisany na telefonie

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników
30 cze 02:03
janek191:

y = f(x) = 2 x
2
→
v = [ 2, 0] P = (x, y)
więc
x' = x +2 ⇒ x = x' − 2
y' = y + 0 ⇒ y = y'
Wstawiam za x i za y
y' = 2*(x ' −2)
2
Opuszczam primy
y = 2*(x − 2)
2
============
Otrzymuję punkt P'= (x', y') = ( x − 2, y)
30 cze 07:00
Jagoda: Dzięki za pomoc Janek,
fragment:
x' = x +2 ⇒ x = x' − 2
y' = y + 0 ⇒ y = y
Wstawiam za x i za y
y' = 2*(x ' −2)2
mi wszystko wyjaśnił
Ślicznie dziękuję i pozdrawiam 😀
30 cze 09:19
wredulus_pospolitus:
możesz spojrzeć też na to w ten sposób:
wykres y = 2x2 chcemy przesunąć 'w prawo o dwa' związku z tym, dla x=2 nowa funkcja ma
przyjąć taką wartość jaką przyjmowała stara dla x=0
w takim razie wykres nowej funkcji to będzie y = 2(x−2)2 (bo wtedy podstawiając dla nowej
funkcji x=2 otrzymamy dokładnie to samo co dla starej funkcji podstawiając x=0)
jest to 'mniej matematycznie' wytłumaczone, ale może pomoże Ci spojrzeć na to jak działa
procedura przesuwania
30 cze 09:23