matematykaszkolna.pl
Jak przesunąć funkcję w prawo? Jagoda: Kiedy przesuwamy funkcję w prawo trzeba odjąć od argumentu liczbę jednostek o które chcemy przesunąć. Tzn z funkcji f(x) = 2x2 zrobić funkcję f(x − 2) = 2(x−2)2. Moje pytanie jest: skąd to się wzięło? Poznałam tą właściwość, ale nie rozumiem, dlaczego to tak działa. Gubię się też z przesuwaniem w funkcji typu f(x)= x + 2. Prosiłabym o w miarę proste wyjaśnienia (właśnie skończyłam 7 klasę), chociaż wiem że matematyka jest zawiła i ciężko jest coś wyjaśnić. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za chaotyczny wpis, ale to mój pierwszy post i w dodatku pisany na telefonie Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników
30 cze 02:03
janek191: rysunek y = f(x) = 2 x2 → v = [ 2, 0] P = (x, y) więc x' = x +2 ⇒ x = x' − 2 y' = y + 0 ⇒ y = y' Wstawiam za x i za y y' = 2*(x ' −2)2 Opuszczam primy y = 2*(x − 2)2 ============ Otrzymuję punkt P'= (x', y') = ( x − 2, y)
30 cze 07:00
Jagoda: Dzięki za pomoc Janek, fragment: x' = x +2 ⇒ x = x' − 2 y' = y + 0 ⇒ y = y Wstawiam za x i za y y' = 2*(x ' −2)2 mi wszystko wyjaśnił Ślicznie dziękuję i pozdrawiam 😀
30 cze 09:19
wredulus_pospolitus: możesz spojrzeć też na to w ten sposób: wykres y = 2x2 chcemy przesunąć 'w prawo o dwa' związku z tym, dla x=2 nowa funkcja ma przyjąć taką wartość jaką przyjmowała stara dla x=0 w takim razie wykres nowej funkcji to będzie y = 2(x−2)2 (bo wtedy podstawiając dla nowej funkcji x=2 otrzymamy dokładnie to samo co dla starej funkcji podstawiając x=0) jest to 'mniej matematycznie' wytłumaczone, ale może pomoże Ci spojrzeć na to jak działa procedura przesuwania
30 cze 09:23