Długość łuku
wakacje: Oblicz długość łuku krzywej: 16y
2=49x
3, x∊<0;2>
do policzenia tej długości potrzebuje pochodnej
16y
2=49x
3
czy można to jakoś zrobić w ten sposób? bo nie wiem w takim razie co z tym 'y'
29 cze 22:06
Mariusz:
| | 7 | |
y=± |
| x√x , w zadanym przedziale wybierasz to z + |
| | 4 | |
∫
02√1+441/64 xdx
x = 0 , t = 1
x = 0 , t = 1
| 128 | | 946√946−512 | |
| ( |
| ) |
| 1323 | | 512 | |
29 cze 22:21
wakacje: dziękuję za rozwiązanie @Mariusz, pytanie tylko czy dałoby pominąć ten fragment, który
wymusza wybranie znaku plus lub minus?
30 cze 16:11
Mariusz:
Może gdyby udało ci się znaleźć taką parametryzację tej krzywej
która nie wymagałaby brania pierwiastków itp
oraz taką aby x(t) była na zadanym przedziale rosnąca
to wtedy mógłbyś pomyśleć o pominięciu tego fragmentu
Tutaj masz akurat taki przedział dla którego możesz wybrać znak plus
Gdybyś miał inny przedział musiałbyś rozbić przedział całkowania na podprzedziały
i dla jednego przedziału wybrać znak minus a dla drugiego wybrać znak plus
(i co mój wynik zgadza się z odpowiedziami ?)
3 lip 04:55
wakacje: na jakiej podstawie stwierdzamy czy znak bierzemy z plusem czy minusem? tak, wynik się zgadza
4 lip 23:54
Mariusz:
Myślę że gdy narysujesz tę krzywą to będziesz widział dlaczego należy wziąć znak +
| | 7 | |
a i dla ujemnych będziesz miał y=− |
| (−x)3/2 |
| | 4 | |
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale ty ujemnymi nie musisz się przejmować bo
twój x przyjmuje wartości dodatnie
5 lip 00:14
wakacje: Narysowałem ten wykres w geogebrze i szczerze to trochę nie rozumiem, nie wiem skąd określić
ten znak..
A gdyby była sytuacja taka jak powiedziałeś, że musiałbym rozbić przedział całkowania, to w
jaki sposób wyznacza się ten punkt w którym następuje ta zmiana?
5 lip 00:32
Mariusz:
Jak masz y
2=f(x) to po wzięciu pierwiastka bierzesz y = ±
√f(x)
przy czym zakładasz że f(x) > 0
w obydwu przypadkach x > 0
Przypomnij sobie równanie okręgu
x
2+y
2=1
y
2=1−x
2
y =
√1−x2 będzie górną połową okręgu
y = −
√1−x2 będzie dolną połową okręgu
Tutaj masz coś podobnego
5 lip 00:58
wakacje: To co napisałeś rozumiem, tylko problem w tym że nadal nie rozumiem zasady według której
ustalamy który znak obieramy
Z tego co napisałeś z tym okręgiem to jedyne rozgraniczenie między tymi dwoma przypadkami,
jakie widzę, to wartość 'y' − może być igrek ujemny bądź dodatni
| | 49 | |
Jeśli mamy ten mój pierwotny przykład, y2= |
| x3, to w jakim przedziale wybralibyśmy |
| | 16 | |
znak minus?
Nie wiem jakoś kompletnie nie rozumiem o co tutaj chodzi, chyba nie potrafię na razie czegoś
dostrzec
6 lip 00:30
Mariusz:
A co gdybyśmy mieli przedział np x∊<−a,b> gdzie a>0, b>0 ?
6 lip 00:54