trójkąty
real: Ile trójkątów równobocznych może byc wpisanych w parabole x2=4ay?
29 cze 11:03
Kwas:
| | 1 | | 1 | |
a = |
| lub a = − |
| , parabola y = −3x2 lub y = 3x2, |
| | 12 | | 12 | |
29 cze 13:18
real: Jak to policzyłeś?
29 cze 14:34
I'm back: Po pierwsze. Kwas nie odpowiedział na pytanie.
Po drugie. Jeżeli uważa że tylko w te dwie parabole można wpisać trójkąt rownoboczny
(przynajmniej jeden to jest to nieprawda
29 cze 14:53
janek191:
30 cze 21:02
janek191:
30 cze 21:02
jc: W każdą parabolę można wpisać nieskończenie wiele trójkątów równobocznych.
30 cze 21:17