matematykaszkolna.pl
Funkcje/relacje odwrotne, GoeGebra Patryk: Witam, Mam dwa pytania dotyczące odwracaniu funkcji/relacji: 1) Jakie jest najprostsze podejście do naszkicowania wykresu funkcji/relacji odwrotnej? Np. 2xy=1 albo |x|=|y| 2) Pytanie do aplikacji GeoGebra. Gdy wpisuje tam relacje/wzory to rysują mi się one ładnie na wykresie, ale czy jest tam sposób na wyświetlanie również funkcji/relacji odwrotnych?
28 cze 17:42
I'm back: Funkcja odwrotna to funkcja symetralna względem prostej y = x
28 cze 18:11
chichi: Jaka?
28 cze 18:31
Patryk: Wiem co to jest funkcja odwrotna, chodzi mi o najprostszy sposób na narysowanie jej. Policzenie np. kilku punktów i odwrócenie ich współrzędnych?
28 cze 18:45
wredulus_pospolitus: symteryczna emotka głupia autokorekta w komórce emotka najprościej to narysować f(x) i później ją odbić względem prostej y=x i masz f−1(x)
28 cze 18:49
Patryk: Właśnie chodzi mi o to odbicie względem prostej, czasami są krzywe czy coś takiego i tak na oko to trudno to narysować, dlatego zastanawiałem się nad odwrócenie współrzędnych w kilku punktach żeby zobaczyć jak wykres będzie się układał
28 cze 18:57
Ameha: Czy jest tam sposób na wyświetlanie również funkcji/relacji odwrotnych? Polecenie NInvert(funkcja) generuje funkcję odwrotną.
28 cze 21:39