liczby zespolone
anonim123: Jak to policzyć z4=−16
28 cze 11:13
kerajs: z4=16ei(π+k2π
z=2ei(π4+kπ2)
28 cze 11:19
Saizou :
Na przykład tak
z4 + 16 = 0
z4+8z2+16 − 8z2 = 0
(z2+4)2 − (2√2z)2 = 0
(z2−2√2z+4)(z2+2√2z+4) = 0
dokończ
28 cze 11:19
anonim123: A można podstawić zmienną pomocniczą t albo skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów?
28 cze 11:26
I'm back:
Ale po co Ci jakieś podstawienie? Saizou sprowadził Ci do postaci iloczynu dwóch wielomianów
stopnia drugiego, Delta i jedziesz z koksem.
28 cze 11:35
anonim123: Chcę wiedzieć czy tak można a nie czy jest łatwiej ponawiam pytanie
28 cze 11:36
I'm back: Ewentualnie można jeszcze:
z
4 = −16
z
2 = ±4i − − > z = ±
√2(1 ± i) (tu są ukryte 4 postacie

.)
28 cze 11:38
anonim123: Dziękuję
28 cze 11:40
Mila:
z4−16i2=0
(z2−4i)*(z2+4i)=0
z2=4i lub z2=−4i
z2=2*(2i) lub z2=2*(−2i)
z2=2*(1+i)2 lub z2=2*(1−i)2
z=√2(1+i) lub z=−√2(1+i) lub z=√2(1−i) lub z=−√2(1−i)
28 cze 20:05