olicz całkę oznaczoną niewłaściwą
ToMAC123:
π/2
∫= dx/2+cosx
0
Mam coś takiego ale nie jestem pewien czy dobrze robię:
π/2
∫= dx/2+cosx = (*)
0
tg x/2 = t
x=2arctgt
dx=2/t
2+1 dt
cos 1−t
2/1+t
2
1
(*) = ∫ 2/(t
2+1) / 2+ (1−t
2/1+t
2) = i tu nie wiem co dalej

0
28 cze 10:48
I'm back:
Po pierwsze − używaj nawiasów do pokazania co jest licznikiem a co jest mianownikiem.
Po drugie − włącz 2 do ulamka. Zapisz to całe wyrażenie (ułamek złożony) w prostrzej formie to
zauważysz ze się coś skróci. I będziesz już miał (prawie) calke elementarna.
28 cze 12:37