równanie
Kaczor: rozwiąż równanie:
x3+2x−2=0
27 cze 21:25
Mila:
Cardano.
27 cze 21:54
Kaczor: a gdyby tylko odpowiedzieć na pytanie ile ono ma pierwiastków to z czego?
27 cze 21:58
Ameha: Stopień nieparzysty mówi o tym, że równanie ma na pewno jedno rozwiązanie rzeczywiste.
Dalej:
Pochodna: 3x2+2 >0 dla x ∊ R, zatem funkcja rośnie dla x ∊ R − wniosek o liczbie pierwiastków
nasuwa się sam
27 cze 22:03
Kaczor: czyli ma jeden pierwiastek
27 cze 22:12
wredulus_pospolitus:
dokładnie
27 cze 22:15
Mariusz:
x
3+2x−2=0
x=u+v
(u+v)
3+2(u+v)−2=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+2(u+v)−2=0
| | 2 | |
u3+v3−2+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−2=0
u
3+v
3−2=0
u
3+v
3=2
u
3+v
3=2
| | √105 | | √105 | |
(t−1− |
| )(t−1+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 27+3√105 | | 27−3√105 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
u+v = |
| (3√27+3√105+3√27−3√105) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = |
| (3√27+3√105+3√27−3√105) |
| | 3 | |
Tutaj założyłem że pierwiastek jest w postaci sumy dwóch składników
i skorzystałem ze wzoru skróconego mnożenia
Wyrazy równania pogrupowałem a następnie zapisałem równanie w postaci układu równań
u
3+v
3−2=0
Tutaj iloczyn będzie zero jeśli jeden z czynników będzie równy zero ale przyjęliśmy że
x = u+v więc tego czynnika nie przyrównujemy do zera
Zostaje nam więc
u
3+v
3−2=0
Tutaj zauważyłem że łatwo ten układ równań przekształcić we wzory Vieta
dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Po rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymujemy u
3 oraz v
3
Pierwiastki trzeciego stopnia z tych liczb dobieramy tak aby
spełniony był następujący układ równań
u
3+v
3=2
| | 2 | |
a szczególnie aby spełnione było równanie uv=− |
| |
| | 3 | |
Gdy już dobierzemy jedną parę pierwiastków trzeciego stopnia z u
3 oraz v
3
pozostałe można uzyskać mnożąc znalezione u
0 oraz v
0
przez pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki przy czym
pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki dobieramy tak aby spełniony był układ równań
u
3+v
3=2
| | 2 | |
a szczególnie aby spełnione było równanie uv=− |
| |
| | 3 | |
28 cze 15:52
chichi:
Harriot's Method:
x
3+2x=2
| | 2 | |
2c3=2 ⇒ c3=1 ∧ 3b2=2 ⇒ b2= |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
d3=1+√3527 ⇒ x= 3√1+√1059− |
| |
| | 3 3√1+√1059 | |
28 cze 16:20
Mariusz:
Fajnie tylko że masz dzielenie , przez co możesz dostać np dzielenie przez zero
ale jakie to modne
Poza tym już Francois Viete z tego pomysłu korzystał przed Harriotem
28 cze 16:45
Mila:
x
3+2x−2=0
p=2, q=−2
| | 2 | | −2 | | 8 | |
Δ=( |
| )3+ |
| )2= |
| +1>0 |
| | 3 | | 2 | | 27 | |
1)Δ>0 − jeden pierwiastek rzeczywisty
Inne przypadki
2)
Δ=0− 3 rzeczywiste
x
1=x
2=
3√q/2, x
3=−2
3√q/2
3) Δ<0 − 3 rzeczywiste
28 cze 17:57