ciag
WaW: Wyznacz granicę ciągu rekurencyjnego a
1=2, a
2=3/2, ,
| | (n−1)an−1−n | |
an+1=an+ |
| , n≥2. |
| | (n−1)n(n+1) | |
Jak wyznaczyc lim a
n przy n dążacym do
∞
27 cze 21:19
Mariusz:
Chcą od ciebie granicy ale gdybyś chciał ją policzyć ze wzoru jawnego
to musiałbyś rozwiązać równanie różniczkowe liniowe niejednorodne drugiego rzędu
Niech A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
| | 1 | | 1 | |
an+1=an+ |
| an−1− |
| |
| | n(n+1) | | (n−1)(n+1) | |
Ponieważ rekurencja zachodzi dla n ≥ 2
to wstawiając funkcję tworzącą do równania zaczynasz sumowanie od n=2
| | 1 | |
∑n=2∞an+1xn=∑n=2∞anxn+∑n=2∞ |
| an−1xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | |
Sumę ∑n=2∞ |
| xn |
| | (n−1)(n+1) | |
można policzyć np całkując dwukrotnie szereg geometryczny
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=2∞ |
| xn= |
| ( |
| (x2−1)ln( |
| )+ |
| x2+ |
| x) |
| | (n−1)(n+1) | | x | | 2 | | 1−x | | 4 | | 2 | |
| 1 | |
| (∑n=2∞an+1xn+1)=∑n=1∞anxn−a1x+ |
| x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ( |
| (x2−1)ln( |
| )+ |
| x2+ |
| x) |
| | x | | 2 | | 1−x | | 4 | | 2 | |
| 1 | |
| (∑n=2∞an+1xn+1)=∑n=1∞anxn−a1x+ |
| x | |
| | 1 | |
x(∑n=1∞ |
| anxn) |
| | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ( |
| (x2−1)ln( |
| )+ |
| x2+ |
| x) |
| | x | | 2 | | 1−x | | 4 | | 2 | |
∑
n=2∞a
n+1x
n+1=x(∑
n=1∞a
n)−a
1x
2+
| | 1 | |
x2(∑n=1∞ |
| anxn) |
| | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−( |
| (x2−1)ln( |
| )+ |
| x2+ |
| x) |
| | 2 | | 1−x | | 4 | | 2 | |
∑
n=1∞a
nx
n − a
1x−a
2x
2=x(∑
n=1∞a
nx
n)−a
1x
2+
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2(∑n=1∞ |
| anxn)−( |
| (x2−1)ln( |
| )+ |
| x2+ |
| x) |
| | (n+1)(n+2) | | 2 | | 1−x | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Niech B(x)=∑n=1∞ |
| anxn |
| | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A(x)(1−x)−x2B(x)=(a1− |
| )x+(a2−a1− |
| )x2− |
| (x2−1)ln( |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 1−x | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
A(x)(1−x)−x2B(x)= |
| x− |
| x2− |
| (x2−1)ln( |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 1−x | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
(x−1)A(x)+x2B(x)= |
| x2− |
| x+ |
| (x2−1)ln( |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 1−x | |
| | 1 | |
B(x)=∑n=1∞ |
| anxn |
| | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | |
x2B(x)=∑n=1∞ |
| anxn+2 |
| | (n+1)(n+2) | |
| | (n+2) | |
2xB(x)+x2B'(x)=∑n=1∞ |
| anxn+1 |
| | (n+1)(n+2) | |
| | 1 | |
2xB(x)+x2B'(x)=∑n=1∞ |
| anxn+1 |
| | n+1 | |
| | n+1 | |
2B(x)+2xB'(x)+2xB'(x)+x2B''(x)=∑n=1∞ |
| anxn |
| | n+1 | |
x
2B''(x)+4xB'(x)+2B(x)=∑
n=1∞a
nx
n
A(x)=x
2B''(x)+4xB'(x)+2B(x)
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
(x−1)(x2B''(x)+4xB'(x)+2B(x))+x2B(x)= |
| x2− |
| x+ |
| (x2−1)ln( |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 1−x | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
(x3−x2)B''(x)+(4x2−4x)B'(x)+(x2+2x−2)B(x)= |
| x2− |
| x+ |
| (x2−1)ln( |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 1−x | |
Jeżeli uda ci się odgadnąć jedną całkę szczególną równania jednorodnego
(x
3−x
2)B''(x)+(4x
2−4x)B'(x)+(x
2+2x−2)B(x)=0
to obniżaniem rzędu oraz uzmiennianiem stałych możesz rozwiązać to równanie
To równanie może też być sprowadzone do równania Riccatiego
co może ułatwić rozwiązanie równania
29 cze 16:50
Mariusz:
Sprowadzając to równanie do równania Riccatiego otrzymasz
(x
3−x
2)B''(x)+(4x
2−4x)B'(x)+(x
2+2x−2)B(x)=0
B(x)=u(x)v(x)
(x
3−x
2)(u'(x)v(x)+u(x)v'(x))'+(4x
2−4x)(u'(x)v(x)+u(x)v'(x))+(x
2+2x−2)(u(x)v(x))=0
(x
3−x
2)(u''(x)v(x)+2u'(x)v'(x)+u(x)v''(x))+(4x
2−4x)(u'(x)v(x)+u(x)v'(x))+
(x
2+2x−2)(u(x)v(x))=0
(x
3−x
2)v(x)u''(x)+(2(x
3−x
2)v'(x)+(4x
2−4x)v(x))u'(x)+
((x
3−x
2)v''(x)+(4x
2−4x)v'(x)+(x
2+2x−2)u(x))=0
2(x
3−x
2)v'(x)+(4x
2−4x)v(x)=0
xv'(x)+2v(x)=0
xv'(x)=−2v(x)
ln|v|=−2ln|x|
| | 2 | | 1 | |
(x−1)u''(x)+(−2(x3−x2) |
| +(4x2−4x) |
| )u'(x)+ |
| | x3 | | x2 | |
| | 6 | | 2 | | 1 | |
((x3−x2) |
| −(4x2−4x) |
| +(x2+2x−2) |
| )=0 |
| | x4 | | x3 | | x2 | |
| | 6(x−1)−8(x−1)+x2+2x−2 | |
(x−1)u''(x)+ |
| u(x)=0 |
| | x2 | |
| | −2x+2+x2+2x−2 | |
(x−1)u''(x)+ |
| u(x)=0 |
| | x2 | |
(x−1)u''(x)+u(x)=0
u(x)=e
∫z(x)dx
(x−1)(z(x)e
∫z(x)dx)'+e
∫z(x)dx=0
(x−1)(z'(x)e
∫z(x)dx+z
2(x)e
∫z(x)dx)+e
∫z(x)dx=0
(x−1)e
∫z(x)dx(z'(x)+z
2(x))+e
∫z(x)dx=0
(x−1)(z'(x)+z
2(x))+1=0
(x−1)(z'(x)+z
2(x))=−1
No i masz równanie Riccatiego w postaci kanonicznej
Ja akurat nie widzę całki szczególnej
Mając całkę szczególną możesz równanie Riccatiego sprowadzić do równania Bernoulliego
bądź do równania liniowego niejednorodnego pierwszego rzędu
29 cze 18:32
Adamm:
|a
n| ≤ An, A>0 to
|a
n+1| ≤ An + Ao(n) + o(n) przy czym wyrażenia o(n) nie są zależne od A
Niech n będzie tak duże by An + Ao(n) + o(n) ≤ An + A(1/2)+A(1/2) = A(n+1)
(tutaj możemy założyć A>1)
Zatem dla pewnego N i A>0 mamy |a
n| ≤ An dla n ≥ N.
| | an | | an | |
Stąd z twierdzenia Stolza lim |
| = lim (an+1−an) = lim |
| = 0 |
| | n | | n2 | |
30 cze 14:24
Adamm: |an+1| ≤ An + Ao(1) + o(1), wyrażenia o(1) nie są zależne od A
30 cze 14:27
Adamm:
Inaczej, z twierdzenia Stolza
| | an | | an+1−an | | an | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0 |
| | n/(logn)2 | | −1/log3(n) | | −n2/log3(n) | |
Zatem a
n = o(n/log
2(n))
stąd ∑ |a
n+1−a
n| ≤ C
1 * ∑ 1/(n log
2(n)) + C
0 <
∞
stąd a
n jest zbieżny
30 cze 14:41
Mariusz:
Adam pokazałeś że granica istnieje i jest właściwa a tu mogło chodzić o policzenie tej granicy
Wolfram podaje że rozwiązanie tego równania Riccatiego które otrzymałem
jest wyrażone funkcjami Bessela więc lepiej byłoby sprowadzić to równanie liniowe
do równania Bessela
30 cze 18:56