Bartek: Bardzo proszę o pomoc

i bardzo dziekuję

Nie wiem jak to rozwiązać

1/ Wydajność pracy robotnika wynosiła 100 części na tydzień. Po lepszym
zorganizowaniu warsztatu pracy jego wydajność wzrosła dwukrotnie o ten sam procent
i osiągnęła 121 części na tydzień. O ile procent zwiększyła sie jego wydajność za każdym
razem ?
21 lis 13:38
Bartek: Pomocy



!


Pomożecie

?
21 lis 14:02
Dwiekropki: Nie cierpię tego typu zadań.. i sama jestem ciekawa jak to zrobic..
Może ktoś pomoże koledze, jeśli potrafi?
21 lis 14:11
Bartek: Karlos

pomóż mi

prosze



!
21 lis 14:21
Dwiekropki: potrzebujesz to pilnie na teraz? bo jak nie to mzoe da sie cos zrobic..
21 lis 14:31
21 lis 14:56
karloz: jeśli o ile procent zwiększyła się wydajność, to rozwiązanie masz od ręki - 21%
jeśli o ile się zwiększała, to
po pierwszej zmianie masz 100 + x%ze100
po drugiej zmianie masz 100 + x%ze100 + x%ze(100 + x%ze100)
pierwsza zmiana 100 + (x/100)*100 = 100 + x
druga zmiana 100 + x + (x/100)*(100+x)
po drugiej zmianie wydajność wynosiła 121 więc masz równanie
100 + x + (x/100)*(100 + x) = 121 czyli zwykłe równanie kwadratowe
oblicz i zobaczymy, czy dobrze myślę jak to rozwiązać
21 lis 15:37
Bartek:
A ja zrobiłem to trochę inaczej

powiedz mi czy to dobrze

wyszło mi po 10% za kazdym razem

wynalazłem wzór na procenty składane

K( 1 + p/100)
2 iobliczyłem z tego wzoru
(1+p/100)
2 = 1,21 wyszło mi równanie kwadratowe z p
p
2 +200 p - 2100 = 0
p
1 = 10 p
2 -- odrzuciłem bo ujemne
sprawdzilem to i się zgadza

bo 10% ze 100 = 10 i 10% z 110 = 11 czyli razem 121

Czy tak


mam z matmy czwóre /hehe
21 lis 17:04
michal: jak z procentow skladanych do musi byc dobrze
21 lis 17:14
%3Cpre%3E%3Cb%3Emichal%3A%3C%2Fb%3E%20jak%20z%20procentow%20skladanych%20do%20musi%20byc%20dobrze%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fjezyk2.gif%22%3E%20%0A%3C%2Fpre%3E
21 lis 17:14
21 lis 17:17
Bartek:
Karloz

czego napisałeś,ze 21% nie czaję jak to miało byc
dwukrotnie zwiekszane

a nie za jednym razem,
bo wtedy by było 21%

czy ja dobrze myśle

czy źle

Tylko niech Michał sie tu nie wcina


dobra
21 lis 17:29
karloz: skoro wynik wyszedł prawidłowy to jest ok

metoda nie gra roli, dopóki jest akceptowana
przez nauczyciela
21 lis 17:30
Bartek:
Dzięki wielkie

ale przypomniało mi się,że taki wzór Pani podawała
to chyba jest ok

Sie manko
21 lis 17:33