matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pole
En:
W trójkącie ABC bok AB=15 oraz AC=13. Niech DEFG będzie kwadratem takim że D∊AC, F∊AB oraz G jest środkiem odcinka BC. Oblicz pole kwadratu DEFG wiedząc że AD=11 oraz AF>FB.
27 cze 09:06
Bolek:
13
3
1
9
A(13, 0), B(1, 9), C(0, 0), D(2, 0), E(
,
), F(5, 6), G(
,
)
2
2
2
2
M(4, 0), N(9, 3)
3
|AC| = 13, |AB| = 15, |DE| = |EF| = |FG| = |GD| = e =
√
10
, |CD| = |DM| = 2, |AD| =
2
11, |ME| = |EN|, |NF| = |FB|, |CG| = |GB| |BM| = |CN| = 2e, BM⊥CN Pole kwadratu DEFG: P = e
2
= 22,5
28 cze 21:56