znaleźć równanie płaszczyzny
Samarite: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A=(2,7,−3) i prostą
L: 2x1+x2−x3+3=0
x1−x2+2x3=0
Liczyłam dwa razy i dwa razy miałam różny wynik:
za 1 razem: −39x1+6x2−7x3+15
za 2 razem: 39x1−6x2+23x3+33
Czy któryś z tych wyników jest poprawny?
27 cze 08:47
jc: Równania płaszczyzn przechodzących przez prostą z zadani:
a(2x+y−z+3)+b(x−y+2z)=0
(a, b nie mogą być równocześnie zerami)
Podstawiamy współrzędne punktu.
17a−11b=0
Możemy wybrać a=11, b=17
Wtedy mamy 39x−6y+23z+33=0
27 cze 09:12
Mila:
L: 2x+y−z+3=0
x−y+2z=0
1) równanie parametryczne prostej L
z=t, t∊R
2x+y=−3+t
x−y=0−2t
====== (+)
3x=−3−t
−−−−−−−−−
z=t
| | 1 | | 5 | |
k→=[− |
| , |
| ,1] , k|| [1,−5,−3] − wektor kierunkowy prostej L |
| | 3 | | 3 | |
P=(−1,−1,0)∊L
2) Równanie płaszczyzny
A=(2,7,−3)
PA
→=[3,8,−3]
n
→=[1,−5,−3]x[3,8,−3]=[39,−6,23]
π: 39*(x−2)−6(y−7)+23(z+3)=0
π: 39x−6y+23z+33=0
27 cze 16:09