matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
dowod
majka:
1
1
1
Dany jest ciąg a
n
=
+
+...+
. Wykaż że a
n
>a
k
dla
√
n
2
+1
√
n
2
+2
√
n
2
+n
każdego n≥k
2
.
27 cze 07:31
jc:
n
n+1
a
n
≤
=L, P=
≤ a
n+1
√
n
2
+n
√
(n+1)
2
+1
n
n
1
L
2
=
=
= 1 −
n
2
+n
n+1
n+1
(n+1)
2
(n+1)
2
n+1
1
P
2
=
≥
=
= 1 −
n
2
+2n+2
(n+1)(n+2)
n+2
n+2
Dlatego L
2
< P
2
. Dla k=n=1 mamy równość. Dla n>1 mamy nierówność, bo n≥k
2
≥k i przynajmniej jedna z nierówności jest ostra. Mogłem jednak coś pomylić.
27 cze 14:45