1*3*5*...*(2n−1) | ||
Niech an= | . Wykaż ze 1/√2 < an <1 | |
2*4*6*...*2n |
1 | ||
no chyba nie bardzo | < an | |
√2 |
1 | 4*6*8*...*2n | 1 | 1 | |||||
an < | * | = | < 0.7 < | ![]() | ||||
2 | 4*6*8*...*2n | 2 | √2 |
1 | ||
an > | , łatwa indukcja. | |
2√n |
2k−1 | 2k | ||
< | |||
2k | 2k+1 |
1 | 3 | 2n−1 | ||||
an2 = ( | )2 ( | )2*...*( | )2 | |||
2 | 4 | 2n |
1 | 2 | 3 | 4 | 2n−1 | 2n | 1 | ||||||||
< | * | * | * | * ... * | * | = | →0 | |||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 2n | 2n+1 | 2n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |