Rozwiąż równanie zespolone
Damian#UDM: Rozwiąż równanie zespolone
z6=26(√32−i2)
z=±26√√32−i2
Czy muszę tutaj coś jeszcze robić?
25 cze 23:23
wredulus_pospolitus:
z tego co napisałeś wynika, że masz 2 pierwiastki ... winno ich być 6
26 cze 12:53
Iryt:
|v|=1
| | 5π | | 5π | |
z6=26(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | | | | |
zk=2*(cos |
| + i sin |
| ), k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| ) i chyba tego nie policzysz |
| | 36 | | 36 | |
z
1=..
26 cze 16:35
Damian#UDM: Na początku to wyglądało tak
| | 16(√3−i)12 | |
z6− |
| =0 |
| | (−1+i)20 | |
27 cze 17:56
Damian#UDM: Czyli jak mam z
6 to będzie pierwiastków, dobrze rozumiem?
27 cze 17:57
Damian#UDM: Czyli jak mam z
6 to będzie sześć pierwiastków, dobrze to rozumiem?
27 cze 18:37
Damian#UDM: No cos(25stopni) i sinus 25(stopni) to chyba jedynie z tablic można odczytać przybliżoną
wartość
27 cze 18:47
Damian#UDM: Iryt według moich obliczeń to φ=300 stopni, czyli 123π
27 cze 18:59
27 cze 18:59
Damian#UDM:
27 cze 19:52
Damian#UDM: Dziękuję za pomoc
27 cze 19:52