suma
orik: | | 9n+4 | |
Jak policzyć sumę szeregu ∑n=1∞ |
| |
| | n(3n+1)(3n+2) | |
25 cze 18:35
wredulus_pospolitus:
rozkład na ułamki proste:
| 9n+4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = (*) |
| n(3n+1)(3n+2) | | n | | 3n+1 | | 3n+2 | |
jak policzysz to wyjdzie:
| | 2 | | 3 | | 3 | |
(*) = |
| − |
| − |
| |
| | n | | 3n+1 | | 3n+2 | |
wypisz sobie parę kolejnych elementów i zobacz co zostaje i ... kombinuj dalej
25 cze 18:51
orik: Ok, nie widzę właśnie co zostanie, wychodzą różne ułamki , bez żadnej redukcji
25 cze 19:20
25 cze 19:58
orik: A jak do tego doszedłeś?
25 cze 20:07
jc:
| | 2x2−x3−x4 | | 2x+1 | |
f(x)= |
| =x+1− |
| |
| | 1−x3 | | x2+x+1 | |
Rozwinięcie lewej strony
2 (x
2 + x
5 + x
8 + ...) − (x
3 + x
6 + x
9 + ...) − (x
4 + x
7 + x
10 + ...)
Całkujemy od 0 do x
| | x3 | | x6 | | x9 | |
2( |
| + |
| + |
| + ...) |
| | 3 | | 6 | | 9 | |
| | x4 | | x7 | | x5 | | x7 | |
− ( |
| + |
| + ...) − ( |
| + |
| +...) |
| | 4 | | 7 | | 5 | | 7 | |
Teraz musisz ustawić wyrazy wg potęg x.
Całka prawej strony = x
2/2 + x − ln(x
2+x+1)
Prawa strona jest zbieżna przy x→1.
Lewa (po właściwym ustawieniu wyrazów) też powinna
(jest jakieś twierdzenie na ten temat).
Po lewej stronie uzyskasz swój szereg (podzielony przez 3).
Po prawej uzyskasz 3/2 − ln 3.
25 cze 21:48
jc: Inny sposób
2/n − 3/(3n+1) − 3/(3n+2)
= 3[ 1/n −[1/(3n) + 1/(3n+1) + 1/(3n+2)] ]
S
n = 3[1 + 1/2+ ...+ 1/n] − 3[1/3 + 1/4 + ... 1/(3n+2)]
= 9/2+ 3[1 + 1/2+ ...+ 1/n] − 3[1+1/2+1/3 + 1/4 + ... 1/(3n+2)]
= 9/2 − 3 [1/(n+1) + 1/(n+2) + ...+1/(3n+2)]
| | dx | |
1/(n+1) + 1/(n+2) + ...+1/(3n+2) = ∫13 |
| = ln 3 |
| | x | |
S
n →9/2 − 3 ln 3
26 cze 02:03