Płaszczyzna, prosta w R3
franek: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt (1,0,5) równoległej do płaszczyzny o równaniu
x+ 3z= 2 i prostopadłej do wektora [2,−1,1]
Potrzebuje podpowiedź jak się za to zabrać, próbowałem obliczać równanie płaszczyzny
prostopadłej do podanego wektora ale nie wiem co dalej
v=[2,−1,1], P = (1,0,2)
2(x−1)−1(y−0)+1(z−5)=0
2x−1−y+z−5=0
2x−y+z−6=0
24 cze 23:52
wredulus_pospolitus:
masz teraz dwie płaszczyzny które mają być równoległe do szukanej prostej.
szukasz prostej będącej przecięciem tychże dwóch płaszczyzn.
teraz 'przesuwasz' tą prostą tak aby przechodziła przez zadany punkt i to wszystko
25 cze 00:12
franek: czyli
i j k
1 0 3
2−1 1 = [3,5,−1]
i teraz podstawiam punkt
x = 1+3t
y=5t
5−t
25 cze 00:31