24 cze 23:38
Adamm:
Trzeba tu obliczyć całkę i skorzystać ze współrzędnych biegunowych
26 cze 22:49
Damian#UDM:
W sumie ze współrzędnych biegunowych jestem to w stanie zrobić.
W treści zadania była mowa o współrzędnych sferycznych no i tutaj już miałem problem.
Bo jeśli chodzi o współrzędne biegunowe, czyli będę to liczył z całki podwójnej, to tak:
27 cze 17:12
Damian#UDM:

f(x,y)=1
g(x,y)=
√9−x2−y2
Za dolną powierzchnię/funkcję biorę f(x,y)?
Współrzędne biegunowe
0≤α≤2π
V=∫
D∫[g(x,y)−f(x,y)]dxdy
V=∫
02π∫
03√32[
√9−x2−y2−1]drdα
Czy jest ok?
27 cze 17:43
luui: Ok... nie zapomnij o jakobianie.
28 cze 02:21
Damian#UDM: Właśnie widzę, że ciągle o tym zapominam

. Dziękuję za pomoc
28 cze 14:14
Adamm: Tak, ja napisałem biegunowe ale chodziło oczywiście o sferyczne, czyli "biegunowe" w wymiarze
3.
28 cze 14:15
Damian#UDM: Ja w moim rozwiązaniu skorzystałem z całki podwójnej oraz współrzędnych biegunowych dla całki
podwójnej. Tak tez jest ok czy jednak nie?
29 cze 15:38