1 | ||
podstawienie 4−x2 = t, −2xdx = dt, xdx = − | dt | |
2 |
1 | 1 | 2 | ||||
... = − | ∫√t dt = − | * | *t3/2 + C = | |||
2 | 2 | 3 |
1 | ||
= − | *√(4−x2)3 + C | |
3 |
1 | ||
podstawienie 12−x2 = t, −2xdx = dt, xdx = − | dt | |
2 |
1 | 1 | 2 | ||||
... = − | ∫√t dt = − | * | *t3/2 + C = | |||
2 | 2 | 3 |
1 | ||
= − | *√(12−x2)3 + C | |
3 |
1 | 1 | |||
= 2x2 + 2(− | *√(4−x2)3) − 2(− | *√(12−x2)3) |√30 | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
= 2x2 + | √(12−x2)3 − | √(4−x2)3 | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
M = 2*(√3)2 + | √(12−(√3)2)3 − | √(4−(√3)2)3 − | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
− 2*02 + | √(12−02)3 − | √(4−02)3 = | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
= 6 + 18 + | * 24√3 − | * 8 = | ||
3 | 3 |
16 | ||
= 16√3 − | ||
3 |
2 | 2 | |||
2*(√3)2 + | √(12−(√3)2)3 − | √(4−(√3)2)3 | ||
3 | 3 |
2 | 2 | |||
− 2*02 − | √(12−02)3 + | √(4−02)3 | ||
3 | 3 |
2 | 2 | 2 | ||||
= 6 + 18 − | − | *24√3 + | *8 = | |||
3 | 3 | 3 |
86 | ||
= | − 16√3 | |
3 |
86 | ||
o, i teraz dopiero przeczytałem że ma być dla x≥0 także mój wynik | − 16{3} trzeba | |
3 |
43 | ||
wyjdzie | − 8√3 | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |