Funkcje dwóch zmiennych, płaszczyzny
Damian#UDM: Wyznacz równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni
f(x,y)=(3x−4+y2−3y)e√2x+3−y
w punkcie (punktach) przecięcia tej powierzchni z osią Oy.
24 cze 23:20
Adamm:
płaszczyzna Oy to y = 0
równanie płaszczyzny stycznej w punkcie (x
0, y
0, f(x
0, y
0))
| | df | | df | |
z − ( |
| (x0, y0)x + |
| (x0, y0)y) = 0 |
| | dx | | dy | |
należy podstawić y
0 = 0
26 cze 22:26
Damian#UDM: Zastanawiam się nad:
Skąd mam wziąć współrzędne x?
27 cze 17:46
Damian#UDM: Liczę pochodne dla funkcji f(x,0) ?
27 cze 19:53
Damian#UDM: Raczej nie ma to sensu
27 cze 19:58
luui: Zdanie:
"w punkcie (punktach) przecięcia tej powierzchni z osią Oy."
Narzuca dwa warunki:
(1) x=0
(2) f(0,y
0) = 0
Do wyznaczenia jest y
0 z warunku (2).
Płaszczyzna:
| | df | | df | |
x |
| (0,y0) + (y−y0) |
| (0,y0) − z = 0 |
| | dx | | dy | |
28 cze 02:07
Damian#UDM: No racja

Jak tak sobie pomyślałem przestrzennie to ma to sens.
28 cze 09:29
Adamm:
Tak, sorry. Myślałem o płaszczyźnie prostopadłej to osi Oy.
Tutaj oś Oy jest dana przez punkty (0, y, 0) więc x = z = 0.
28 cze 10:47
Damian#UDM: Czaje, czyli jak przecina mi konkretną oś to dwie pozostałe współrzędne są równe 0.
Dziękuję za pomoc
28 cze 15:07