pochodna kierunkowa
Damian#UDM: Narysować na płaszczyźnie zbiór punktów, w których pochodna kierunkowa funkcji
f(x,y)=y√xarctg(x+y)
w kierunku wersora v=(−√22, √22) jest równa 0.
24 cze 23:16
Adamm:
trzeba wyznaczyć punkty (x
0, y
0) dla których
| | df | | df | |
( |
| (x0, y0), |
| (x0, y0))*v = 0 |
| | dx | | dx | |
26 cze 22:28
Damian#UDM: Każda z tych współrzędnych ma się równać zero?
30 cze 18:02
ICSP: Iloczyn skalarny ma się równać zero.
30 cze 18:12
Damian#UDM: A, czyli wstawiam pochodne pierwszego rzędu w te nawiasy i mnożę razy wersor i rozwiązuje
równanie?
30 cze 18:15
ICSP: Zależy co rozumiesz poprzez stwierdzenie: "mnożę przez wersor"
W dużym uroszczeniu tak.
30 cze 18:18
Damian#UDM: że mnożę współrzędne x−owe ze sobą i dodaje pomnożone współrzędne y−owe i ma to równanie być
równe 0.
f'x*vx+f'y*vy=0
30 cze 18:24
ICSP: czyli mnożysz skalarnie.
Tak właściwie to równanie po podstawieniu zredukuje się do prostszego:
fx(x0,y0) = fy(x0,y0)
30 cze 18:26
Damian#UDM:

Dziedzina f i pochodnej po y : x≥0 i y∊R
Dziedzina pochodnej po x : x>0 i y∊R
Po mnożeniu skalarnym otrzymałem
| | yarctg(x+y) | |
√xarctg(x+y)= |
| |*2√x |
| | 2√x | |
2xarctg(x+y)=yarctg(x+y)
yarctg(x+y)−2xarctg(x+y)=0
arctg(x+y)*[y−2x]=0
arctg(x+y)=0 lub y−2x=0
x+y=tg(0) lub y=2x
y=−x lub y=2x
Jest git? Co teraz trzeba zrobić?
30 cze 18:37
Damian#UDM:

Z tego względu, że x>0
30 cze 19:08
ICSP: Sprawdź pochodne cząstkowe.
30 cze 19:27
Damian#UDM: | | yarctg(x+y) | | y√x | |
f'x= |
| + |
| |
| | 2√x | | (x+y)2+1 | |
| | y√x | |
f'y=√xarctg(x+y)+ |
| |
| | (x+y)2+1 | |
30 cze 19:33
ICSP: a faktycznie są poprawne.
Przepraszam bardzo

Rozwiązaniem są te dwie półproste które narysowałeś.
Oczywiście bez punktu (0,0).
30 cze 19:41
Damian#UDM: Ufff, już myślałem, że kartka zapisana do wyrzucenia
30 cze 19:48