Granica punktowa
Mati2000: Granica punktowa f ciągu (fn) funkcji całkowalnych na przedziale [a,b] jest funkcją całkowalną
na tym przedziale, gdy:
a) ciąg (fn) dąży do funkcji f jednostajnie na przedziale [a,b]
b) f jest funkcją ograniczoną na przedziale [a,b]
c) ciąg fn spełnia na przedziale [a,b] warunek Cauchy'ego ze względu na zbieżność jednostajną.
Odpowiedź prawda/fałsz
24 cze 22:40
Adamm:
a)
|f| ≤ |f−fn|+|fn| ≤ 1+|fn| dla odpowiednio dużych n więc f jest całkowalna (Lebesgue)
Mamy { x : ∀n fn jest ciągła w x} ⊆ {x : f jest ciągła w x} z jednostajnej zbieżności.
Zatem zbiór nieciągłości f jest zbiorem miary zero.
Stąd f jest całkowalna w sensie Riemanna jeśli fn są całkowalne w sensie Riemanna.
b)
Np. ułóż liczby wymierne w [a, b] w ciąg x1, x2, ... i rozważ
fn(xi) = 1 dla 1 ≤ i ≤ n oraz fn(x) = 0 w przeciwnym wypadku
wtedy fn → f gdzie f(x) = 1 dla x wymiernych i 0 w przeciwnym wypadku
Ta funkcja nie jest całkowalna w sensie Riemanna.
c)
wtedy fn → f jednostajnie i patrz a)
26 cze 22:49