Sprawdź skróconą metodą(bez tabelki) czy jest tautologią.
oshe: Sprawdź skróconą metodą(bez tabelki) czy jest tautologią.
{¬[(q→p) ∨ r]} →[q∧(q⇔r)]
Gdy używam metody nie wprost to dla lewej strony i prawej strony są 3 możliwości.
Czy jest jakiś inny sposób by sprawdzić czy zdanie jest tautologią?
24 cze 19:21
wredulus_pospolitus: nie wiem czy oto Ci chodzi:
a ⇒ b nie będzie tautologią tylko gdy 1 ⇒ 0
czyli: ~[ (q ⇒ p) ∨ r) = 1 oraz q∧(q⇔r) = 0
skoro ~[ (q ⇒ p) ∨ r) = 1 to (q ⇒ p) ∨ r = 0
w takim razie: q = 1 ∧ p = 0 ∧ r = 0
podstawiamy do drugiej części zdania:
1∧(1⇔0) = 1∧0 = 0
wniosek: to zdanie NIE jest tautologią
24 cze 19:35