1
Milutka=):
iloczyn dwóch liczb dodatnich z których jedna jest o 12 większa od drugiej jest równy 925.Jakie
to liczby?
3 mar 21:14
Milutka=): 2.Do turnieju siatkówki zgłosiły się reprezentacje wszystkich szkół w pewnym mieście. Każda
reprezentacja rozegrała jeden mecz z każdą z pozostałych. Wszystkich meczów rozegrano 66. Ile
szkół brało udział w turnieju?
Proszę pomóżcie
3 mar 21:21
Eta:
a −−−− pierwsza liczba ,a>0
a +12 −−− druga liczba
a( a+12)= 925 => a
2 +12a − 925=0 Δ= 144+3 700 =3844
√Δ= 62
a
1= 25 v a
2= −37 −−−odrzucamy
zatem liczbami tymi są
25 i 25+12=
37
spr; 25*37= 925 ok
3 mar 21:24
Eta:
n−− ilość reprezentacji szkół ,
drużyna nie gra sama ze sobą , więc gra z n−1 drużynami
| | n(n−1) | |
|
| = 66 ......... bo nie było rewanżu dlatego dzielone na 2
|
| | 2 | |
rozwiąż równanie:
n(n−1)= 1132 , gdzie n−−− liczba naturalna

n
2−n−132=0 policz deltę i dokończ
odp: 12 szkół brało udział w tym turnieju
3 mar 21:29