zadanie z kangura 2013
Piter: Na spacerze w lesie Jurek zobaczył jadący z naprzeciwka traktor ciągnący długi pień ściętego
drzewa. Chcąc dowiedzieć się, jak długi jest ten pień, zaczął odmierzać go swoimi krokami. Od
początku do końca pnia odmierzył 20 kroków. Następnie zawrócił i idąc w kierunku jazdy
traktora, w tym samym tempie co poprzednio, ponownie odmierzył krokami długość pnia. Tym razem
naliczył 140 kroków. Jaką długość miał ten pień drzewa, jeśli krok Jurka miał długość 1 m, a
traktor jechał ze stałą prędkością?
24 cze 18:52
wredulus_pospolitus:
x = długość drzewa
vt = prędkość traktora
t = czas w jakim Jurek robi 20 kroków
7t = czas w jakim Jurek robi 140 kroków
vt*t = x − 20m
vt*7t = 140m − x
stąd mamy: 7(x−20) = 140 − x −−−> 8x = 280 −−−> x = 35m
24 cze 19:42