Fizyka - rzut ukośny
fizyczekjezyczek: Pod jakim kątem należy wystrzelić pocisk z szybkością początkową v0 = {v1} w rzucie ukośnym,
zakładając idealnie płaską powierzchnię, by uzyskać jak największą odległość. Należy pominąć
siły oporu.
24 cze 15:27
Maciess: Po rozłozeniu na składowe masz
x(t)=v
o*cosα*t (pomijamy opory)
y(t)=v
o*sinα*t−gt
2/2
Pocisk wróci na ziemie (t≠0)
y(t
max)=0
| | 2v0sinα | | v02sin2α | |
Zasięg := x(tmax) = |
| *vo*cosα = |
| |
| | g | | g | |
Dla jakiego α takie cudo osiąga maksimum?
24 cze 16:23
daras: Mozna zastosować bez obliczeń metodę zgadywania
25 cze 11:29