Płaszczyzna styczna do powierzchni [studia]
Rafał: Czy jest ktoś w stanie to zadanie zrobić? Bo nie potrafię a kolokwium tuż tuż.
Znaleźć punkt, przez który przechodzą wszystkie płaszczyzny styczne do powierzchni
z = xeyx
23 cze 19:11
jc: Rozważ funkcje f(x,y,z)=xey/x−z.
gradient f jest prostopadły do poziomicy f(x,y,z)=0, a więc również do płaszczyzny stycznej.
Pokaż, że (x,y,z)*(grad f)=0.
Oznacza to, że płaszczyzna styczna zawiera prostą t→t(x,y,z), czyli prostą przechodzącą przez
(0,0,0).
23 cze 22:20